Tłusty Czwartek Okiem Dietetyka - Pączki vs Zdrowie

Tłusty Czwartek Okiem Dietetyka - Pączki vs Zdrowie
Dziś tłusty czwartek, więc aż się prosi, by napisać kilka słów o pączkach okiem dietetyka :D. Z czego się składają? Ile mają kcal? Czy posiadają jakiekolwiek wartości odżywcze?

Standardowy pączek waży między 100 a 70g. W jego oryginalnym składzie znajdują się:
- żółtka jaj
- mąka
- cukier
- masło
-drożdże
No i oczywiście ulubione nadzienie.

Wartość energetyczna takiego 100-gramowego pączunia wynosi około 415 kcal. Zważywszy na to, że znika on w mgnieniu oka, nie jest to wcale mało. 5-6 takich słodziaków i cały dzień jedzenia mamy z głowy. Patrząc na standardowy przepis za zdrowe można uznać tylko żółtka jaj, które zawierają specyficzne kwasy tłuszczowe, lecytynę i cholinę, ksantofile, witaminy oraz immunoglobuliny.

ALE ALE❗️Głowa do góry dla tych, którzy dbają o linię ☺️ Można znaleźć super cukiernie, gdzie wyrabiają równie pyszne a ZDROWSZE WERSJE PĄCZKÓW.
Zamiennikami cukru jest wtedy Ksylitol/erytrytol, mąki pszennej - mix mąk bezglutenowych lub mąka orkiszowa, a zamiast masła - olej rzepakowy. Wtedy taki pączek, choć nadal ma dużo kcal, to zdecydowanie jest bardziej odżywczy i prawdopodobieństwo, że pójdzie nam w boczki, jest znikome????

Osobiście nie jest wielką fanką pączków. Potrafię zjeść pół i to mi starcza, ale to pewnie dlatego, że należę raczej to TEAMu słonych ludzi niż słodkich????

Natomiast Wam życzę słodkiego, pysznego TŁUSTEGO CZWARTKU???????? OD JEDNEGO PĄCZKA NIKT NIE UMARŁ❗️(ale od jednego! :P)

Informujemy, że nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu oraz zbierania informacji dotyczących odwiedzin na stronie. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Rozumiem, zamknij

best email marketing powered by FreshMail