- 100 g mięsa mielonego wołowego
- 1 żółtko jaja kurzego (białko możemy użyć do masy na omlet czy placuszki)
- 1/4 cebuli (25g)
- 1 kiszony ogórek (40g)
- kilka marynowanych grzybków (np. pieczarek, podgrzybków) (40g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
-1 łyżeczka musztardy (5g)
Przyprawy: szczypta soli himalajskiej, 2 szczypty pieprzu czarnego (najlepiej świeżo zmielonego)
Cebulę, grzyby i ogórka drobno siekamy. Następnie składamy do miski mięso mielone wołowe i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz łyżeczką musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na środek talerza. Robimy niewielkie wgłębienie na środku mięsa i umieszczamy tam żółtko jaja kurzego, a następnie ponownie doprawiamy. Cebulkę, grzyby oraz ogórka układamy ż na talerzu obok mięsa i na koniec wszystko skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego!