Głodni przepisu ? No to lecimy:
Wersja bezglutenowa (wartość energetyczna samych klusek na 100 g to 195 kcal)
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 250 g twarogu białego chudego,
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 10 ksylitolu/erytrytolu
Wersja glutenowa (wartość energetyczna samych klusek na 100 g to 155 kcal)
- 250 g twarogu chudego
- 60 g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 10 g ksylitolu/erytrytolu
Dodatki: jogurt i ulubione owoce
Kaszę opłukujemy, gotujemy z odrobiną soli, kiedy zmięknie, odcedzamy i studzimy (można to zrobić dzień wcześniej). Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego jajko oraz mąkę. Stolnicę podsypujemy mąką, z ciasta rolujemy jeden długi wałek, nożem kroimy kilku centymetrowe kluski. W garnku gotujemy lekko osoloną wodę, porcję klusek dzielimy na 2-3 części, w zależności od wielkości garnka, gotujemy leniwe ok. 3 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię podczas gotowania. Odcedzamy, polewamy jogurtem i dodajemy ulubione owoce.
Smacznego!